Palsztikai Tudakozó
Plasztikai Tudakozó

Plasztikai újdonságok

19. század, Carl Ferdinand von Graefe (1828-1870) a plasztikai és helyreállító sebészet, különösképp az orrplasztika és szemhéj műtét úttörője. A plasztikai sebészet szóösszetétel e jeles férfiúnak köszönhetően életre kelt, noha az orvostudomány egy különleges szakágazat gyökereit az ókori Egyiptomban kell keresnünk.

Az ókori Ebers, és az Edwin Smidt-féle papiruszok alapján az egyiptomi sebészek már kezdetleges orrműtétekre, illetve állkapocs helyreállító műtétekre voltak képesek. A plasztikai beavatkozások tekintetében, részletes feljegyzések már időszámításunk előttről is származnak Indiából. Helyreállító beavatkozások, diagnózisok és gyógymódok, nevezetesen Susruta doktor tollából szanszkrit enciklopédiájában. Hasonlóan az indiai technikákhoz, később az ókori Rómában is végeztek arcplasztikai beavatkozásokat.

Pár száz év ugrással, fontos mérföldkő Gaspare Tagliacozzi nevéhez köthető a XVI. században, aki karból vett bőrből, finom vágásokkal és varratszedési technikával hajtotta végre. Elérkeztünk a szintén újkor szülötte, Johann Friedrich Dieffenbach nevéhez, akit a plasztikai műtétek ősatyjaként említünk. A kezdetleges altatás, és a fertőzések kiküszöbölésére tett erőfeszítések következtében a kockázati tényezők jelentősen csökkenetek. Meg kell említenünk, Astley Cooper nevét, aki 1817-ben egy hüvelykujj amputáció alatt végrehajtotta az első sikeres bőrátültetést. Az első plasztikai beavatkozás a tengerentúlról, 1827-ben az amerikai John Peter Mettauer nevéhez fűződik. Fontos megemlítenünk az osztrák orvos, Robert Gersuny nevét, aki az 1800 –as évek végén végzett mellnagyobbító műtétet.

Thomas Cronin és Frank Gerow fejlesztése (szilikon) hozta meg az áttörést az első generációs mell implantátumok területén 1961-ben. A francia H. G. Arion, 1965-ben először alkalmazott steril sóoldattal töltött implantátumot, amely alkalmazás igen népszerű a mai napig. . Az 1990-es évektől elterjedt ötödik generációs implantátumok használata, amely nagymértékben csökkentette a sérülés és elmozdulás veszélyét.

 

 

Plasztikai sebész keresés

Plasztikai sebész kereső

Kiemelt ajánlataink

Dr. Kárász Tamás Plasztikai Sebész, OrrSpecialista Videó
Dr. Krasznai Zsolt Plasztikai Sebész
Dr. Sebestyén Judith - Sebestyén Plasztika
ELLENŐRIZZE az orvosi státuszt, működiési engedélyeket, szakképesítést: www.kereso.enkk.hu

Videó ajánló

Dr. László Zsolt Mellplasztika és hasplasztika